Prisregn på Krimimessen

Vær med til at hylde cremen af krimi, når modtagerne af priserne for Årets bedste krimi, Årets danske krimi og Debutantdiplomet fejres ved en overrækkelsesceremoni i Snedkeriet kl. 13 lørdag d. 5. april.
Det Danske Kriminalakademi står bag de tre priser, der overrækkes til forfattere, som lige nu skiller sig ud inden for spændings- og krimigenren.

Palle Rosenkrantz Prisen for Årets bedste krimi går til skotskfødte Philip Kerr for En mand uden åndedræt.
Philip Kerr er kendt for Berlin Noir-bøgerne, der foregår i Tyskland lige inden, under og efter Anden Verdenskrig.
Seriens ubestridte hovedperson er den hårdkogte enspænder, privatdetektiv Bernhard Gunther, der via sine sager tager læseren med ned i den gruopvækkende nazistiske undergrund såvel som helt op i toppen af det tyske nazipartis ledelse.
En mand uden åndedræt er niende bind i Philip Kerrs Berlin Noir-serie, der er blevet kaldt et hovedværk i moderne krimi-litteratur af Politiken. Denne gang er det Katynmassakren, der danner rammen for Kerrs veldrejede krimiplot.

Harald Mogensen Prisen for Årets bedste danske krimi/spændingsroman overrækkes til Simon Pasternak for Dødszoner.
Faste læsere af historiske kriminalromaner vil kende Pasternak fra trilogien om Danmark i de sidste 25 år af det 20. århundrede, som han har skrevet sammen med lyrikeren Christian Dorph.
Med Dødszoner har Pasternak skrevet en næsten ubærligt rå krigskrimi, der foregår i Hviderusland under Anden Verdenskrig.
De to ungdomsvenner kriminalbetjenten Heinrich og SS’eren Manfred gør begge tjeneste i lillebyen Lida.
Da Manfreds mentor, SS-generalen Steiner, findes dræbt, skal Heinrich opklare sagen. Eneste vidne er en seksårig pige, der er skræmt fra vid og sans.
Heinrich begynder herefter en rejse efter sandheden i en moralsk og uvejsom ødemark af sumpe, udbrændte landsbyer, massegrave, fangelejre og interne opgør.
Se Pasternak fortælle mere om bogen på forlagets hjemmeside.

Debutantdiplomet går til Ane Riel, der hidtil har skrevet for børn. Hun får diplomet for Slagteren i Liseleje, som er en både veloplagt og grum fortælling med udgangspunkt i en nordsjællandsk kystby.
Læseren præsenteres for en række menneskeskæbner – fra den apatiske dranker og den fortabte kunsthistoriker til den stærke slagtersøn og den ambitiøse sagførerfrue. Personer, der rummer lag af andet og mere end det, deres maske røber. Imens kæmper sandheden mod bedraget, passionen mod kalkulationen og viddet mod vanviddet.
I centrum for det hele står Judith. En elskelig og gavmild dame med en dagsorden, der er drevet af afsky.
Det Danske Kriminalakademi har tidligere uddelt debutantdiplomet til blandt andre Sissel-Jo Reid Gazan, Michael Katz Krefeldt og Anna Grue.
Der bliver altså nok at klappe af – og også mulighed for at træffe nogle af de stærkeste krimiforfattere lige nu – når jurymedlemmer fra Det Danske Kriminalakademi holder pristaler og overrækker priserne ved en kort fejring af årets prismodtagere lørdag d. 5. april kl. 13 i Snedkeriet.
Det siger prismodtagerne:
Sikke en vidunderlig overraskelse! Jeg er SÅ lykkelig for den fine anerkendelse – og stolt som bare fanden.
Ane Riel
Det er jeg simpelthen så glad for! Så tusind tak, det er virkelig skønt.
Simon Pasternak.
- I juryen sidder: Bo Tao Michaëlis, Bo Bjørnvig, Jannik Lunn, Mette Strømfeldt, Henrik Palle og Vibeke Johansen.
- Læs mere om priserne på Det Danske Kriminalakademis hjemmeside.