“Naturen vil altid være mennesket overlegen” – interview med Claus Lohman

Foto: Claus Lohman ved klippeformationen Uluru i Australien

Claus Lohman er netop aktuel med den anden fritstående bog i sin spændingsserie med virolog Martin Henderson og arkæolog Emma Fitzgerald. ”Ukendt land” er titlen på bogen.

Den første ”Under overfladen” udkom i 2018 til flotte anmeldelser og tilførte dengang en anderledes vinkel på hele krimi/spændingsgenren da bogen opererede med en dødelig virus som egentlig hovedskurk. Den nye bog fortsætter i samme spor og kickstarter historien med, at et dykkerpar indlægges med symptomer af en dødelig lungepest fra fortiden.

Et par bøger som med vores nuværende situation in mente har fået skræmmende relevans og beskriver et scenarie ikke så langt fra vores.

Krimimessen: Og Claus, vi kan jo ligeså godt starte med at adressere elefanten i rummet. Du har nu skrevet to bøger, hvor en smitsom og dødelig virus dukker op og truer med pandemier og samfundsmæssige nedbrud.

Havde du i din vildeste fantasi forestillet dig, at dine bøger skulle komme til at nærme sig virkeligheden i den grad, de gør? Eller har du netop valgt at skrive om dette emne da du alt for nemt kunne forestille dig et virusudbrud i en stor skala?

Claus Lohman: Da jeg for nogle år siden udtænkte bogserien, besluttede jeg at gøre dens univers både fascinerende og skræmmende – og for nogle måske også en anelse for urealistisk. Jeg har altid været fascineret af naturen og påvirket af Darwins evolutionsteori omkring organismers, store som små, utrolige måder at finde veje at overleve på. Som alt andet levende er viras ønske blot at overleve og føre deres gener videre, og det gør de kort fortalt ved at kopiere deres DNA ind i værtscellernes, så disse snydes til at producere nye vira. Problemet med at skabe vacciner mod en virustype som eksempelvis HIV og også Corona er, at virus ikke er særlig grundig i sin reproduktion. Det betyder, at den laver fejl -dem vi populært kalder for mutationer- i sin overflade, så næste generation af virus ser anderledes ud.

Her er det interessante, at det netop er denne sløsethed fra virus’ side, der gør det svært for forskere at komme op med en kur, for den vaccine, der virker mod den ene generation af virus ikke længere virker mod den næste.

Kombineret med vores høje rejseaktivitet forekommer et pandemisk virusudbrud, som det vi desværre befinder os i lige nu, ikke usandsynlig, så selv om virkeligheden nu har indhentet og sågar overhalet min fiktionsverden, er jeg ikke overrasket – selv om situationen er helt absurd.

Krimimessen: Du er også naturfagslærer med en viden om og måske en naturlig interesse for vira. Dine bøger virker meget autentiske og bakket op af store mængder fakta.

Hvordan eller måske rettere hvorfra er din idé til ”Ukendt land” opstået og hvor plausibel er bogens plot set med dine fagbriller på?

Claus Lohman: Jeg føler glæde ved at lære fra mig, så hvis bare en kan stå tilbage med en følelse af at have lært noget ved at læse min bog, føler jeg en tilfredshed. Jeg prøver at skjule ’læringsdelene’ i selve handlingen, så den ikke brydes, og her er Ukendt land ingen undtagelse. Det er nok den af mine bøger, hvor delene er skjult bedst. Udover læring nyder jeg at underholde og i særdeleshed at overraske, så jeg har prøvet at flette alle disse elementer ind i Ukendt land.

Idéen til bogen fik jeg, da jeg ville kombinere et nutidigt virusudbrud med min interesse for primitive folkeslag, og her fandt jeg det nærliggende at gøre datidens uberørte aboriginerkultur, som jeg nærer stor respekt for, til buffer i historien.

At et virusudbrud kan opstå af en virus, der har ligget i dvale i århundreder, som tilfældet er i Ukendt land, kan forekomme komplet urealistisk, men som det også forklares i bogen, er tanken alligevel ikke helt så usandsynlig, da vira har en helt unik evne til at overleve, hvilket er endnu en grund til min fascination af dem.

Jeg tror dog ikke, det er noget, man skal gå og være bange for, men jeg kan nævne, at man i dele af arkæologien faktisk bærer beskyttelsesmasker og handsker under udgravninger netop for at beskytte sig mod fortidens sygdomme, så de ikke genopstår.

Krimimessen: I Ukendt land bliver vi bl.a. taget med tilbage i historien til et Australien for 200 år siden med aboriginer og straffekolonier. Hvordan er idéen om at bruge dén historiebid opstået?

Claus Lohman: I Ukendt land følger man flere grene af handlinger, der til sidst smelter sammen. Med bogen ønsker jeg dels at fortælle, at vi mennesker ikke er så overlegne, som mange måske går og tror, og dels at vise, at man aldrig må opgive sit håb og sine drømme, selvom alt kan se håbløst ud. For at få disse budskaber ud på en fængende måde valgte jeg at lade dele af historien foregå i 1800-tallets fangekolonitid og blandt aboriginerne, mens deres kultur stadig var komplet.

Jeg er meget interesseret i andre kulturer og i særdeleshed naturfolks, og da jeg første gang besøgte Australien tilbage ved årtusindeskiftet og stod ansigt til ansigt med aboriginerne, var jeg solgt. Det var derfor nærliggende for mig, at lade deres kultur være omdrejningspunktet for Ukendt land både for at udbrede kendskabet om den til andre, men også som respekt og for at hylde den. Ved at lade kulturen støde sammen med det britiske imperiums under 1800-tallets straffekolonitid har jeg prøvet at vise forskellighederne, men også de ligheder, der pludselig kan opstå ved sammenstødet, hvilket jeg forsøger at skildre gennem en 11-årig guvernørdatters øjne.

Krimimessen: Får vi flere bøger i serien med Martin og Emma? Og forestiller du dig i så fald, at det bliver anderledes at skrive bind 3? Eller med andre ord kan du skrive endnu et bind om vira uden at lade dig påvirke af vores nuværende situation?

Claus Lohman: Som det ser ud lige nu, vil Martin og Emma dukke op i endnu en bog, der lige nu bærer arbejdstitlen Usikker grund. Jeg er godt i gang med manuskriptet, der også omhandler virus, men på en helt anden måde end seriens to forrige bind.

Denne gang vil jeg tage læserne med ind i de canadiske inuitters verden i jagten på en utrolig opdagelse gjort af en af Franklin-ekspeditionens forsvundne deltagere, men alt ændrer sig, da Martin opdager en mystisk overdødelighed blandt primært midaldrende inuitter.

Bogen griber som nævnt virus an anderledes, men budskabet er det samme som i Under overfladen og Ukendt land: Naturen vil altid være mennesket overlegen.

Krimimessen: Hvad håber du på, at læserne sidder tilbage med efter endt læsningen af ”Ukendt land”?

Claus Lohman: Først og fremmest en god og underholdende læseoplevelse, hvor man har været igennem en stor del af følelsesregistret, men også at man sidder tilbage med en følelse af, at vi mennesker kun er en lille brik i naturens store puslespil. Derudover er mit håb, at man får en større respekt for hinanden og i særdeleshed for de kulturer, vi har misbrugt og slået mønt på for at være der, hvor vi er i dag: En forståelse for at vores kultur er bygget op på at ødelægge andres.

Krimimessen: I en tid, hvor læsningen har gode kår vil jeg her til sidst høre om du vil anbefale tre gode læseoplevelser til Krimimessens følgere?

Claus Lohman: Der er så mange gode bøger derude, men hvis jeg kun skal nævnte tre, må det være Umberto Ecos Rosens navn, en historisk krimi om storpolitiske og kætterske tanker i 1300-tallets Italien, American Psycho af Bret Easton Ellis, om en rig, ung mand i 80’ernes yuppie-miljø på Manhattan i New York, og Pernille Juhls Genforening, der handler om den lange kamp om at få Sønderjylland tilbage til Danmark.

Ukendt land

I New York hasteindlægges et dykkerpar med symptomer på en 400 år gammel, aggressiv form for lungepest.  Virologen Martin Henderson må i kapløb med tiden udvinde antibiotika nok til byens befolkning, så et frygtet pandemisk udbrud kan bremses.

Han allierer sig med arkæologen og freelancejournalisten Emma Fitzgerald, og de tilknyttes det globale vragdykkerkonsortium, CATCH. Da selskabet under et dyk lokaliserer en sunken 3-mastet fuldrigger, bliver det startskuddet til en lavine af bedrag og fortielser, der fører Martin og Emma fra museer og skjulte gravkamre over i dødsensfarlig alvor. 200 år forinden ankommer den 11-årige engelske guvernørdatter Anne Tanner til Englands første straffekoloni i Australien, og under et fangeoprør dræbes hendes forældre. Hun reddes af en aboriginer og føres til Det Hellige Land. Men hvad har Annes liv at gøre med CATCH og et nutidigt mord på en ung mor i Central Park? Og hvordan kan oldgamle hulemalerier i USA have tilknytning til den anden side af Jorden?
Krimien UKENDT LAND er anden fritstående del serien om virologen Martin Henderson og arkæologen og freelancejournalisten Emma Fitzgerald, hvor UNDER OVERFLADEN er første del.

Claus Lohmans “Ukendt land” udkommer d. 28/3 på forlaget Superlux.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.