Forlagene får ordet – OLGA

Vi har bedt en række danske forlag om at fortælle lidt om sig selv og om, hvilke udgivelser vi kan glæde os til i den kommende tid.
Her er det Knud Mahler fra forlaget OLGA, der fortæller.
Et forlag tager form
Vi OLGA’ere er en flok garvede bogmennesker, som i hele vores voksenliv har arbejdet i og omkring forlag som redaktører, konsulenter eller eksterne læsere, men som i biologisk alder nærmer os eller har overskredet, hvad man på arbejdsmarkedssprog kunne kalde ’sidste salgsdato’.
Så vi lod os pensionere for, hvad litteraturen angår, at få mere tid til at lystlæse og diskutere bøger i den læsegruppe, som vi i mange år sammen har udgjort, og hvor vi af gammel forlagsvane hovedsageligt læser krimier og bred skønlitteratur, der ikke er udkommet på dansk. Og det var så her, at pensionistkæden sprang af! For indimellem læser vi noget, der beriger og berører os, så vi simpelthen må dele det med andre, og den mest effektive måde at gøre det på er jo indtil videre at få det arbejdet ind i et bogomslag og lagt ud som et tilbud til alle.
Derfor har vi etableret OLGA som et redskab for den ambition – og også i takt med den gode trend i tiden, der går på, at ’sidste salgsdag’ ikke er ’sidste anvendelsesdag’. For vi bilder os ind, at vi ikke er blevet dårligere læsere med årene, eller mindre åbne over for nye eller anderledes litterære tilgange til livet. Men det er jo påstande, som vi kun kan underbygge i praksis med de bøger, vi udgiver.
Strategi for udgivelser
Og hvad vil vi så udgive? Jo, vi vil udgive lige præcis det, der giver alle os fem i gruppen store læseoplevelser. Det er det eneste kriterium, vi har, og som vi har lyst til at have. Vores håb er så, at når fem meget forskellige mennesker med meget forskellige litterære triggerpunkter kan blive enige om en bog, så vil den også have appel til en noget bredere kreds af læsere.
I årene efter årtusindskiftet er der i forlagsbranchen – som i mange andre brancher – sket en konsolidering, hvor de største forlag i stor stil har opkøbt små og mellemstore forlag. Det har skabt nogle store og meget omkostningstunge foretagender, som i sagens natur har brug for stor omsætning og indtjening for at holde biksen kørende. Derfor kan vi se, at de disse forlag i stigende grad gennem deres kontakter og scoutsystemer jagter de samme hypede og potentielt bedstsælgende bøger. Mange af disse bøger fortjener deres store salgstal, og andre gør det ikke, men problemet er, at de tager fokus, opmærksomhed og ressourcer fra de bøger, der færdes uden for ’hype-reservatet’, og det er synd. Et klogt menneske har engang sagt: ”De største sandheder står ikke altid i de nyeste bøger.” Det kunne man lidt plat omskrive til: ”De største læseoplevelser findes ikke altid i de bedst sælgende bøger.”
Passioneret læselyst
Bøger med et estimeret salg på under 2-3000 får ofte ikke en chance på de store forlag, og derfor er der i de seneste år i den danske forlagsverden vokser en underskov af småforlag op, som er drevet af ildsjæle, og som i høj grad medvirker til at forøge udbuddet og mangfoldigheden, netop fordi den enkelte bogs kalkule ikke belastes af en løntung organisation, dyre huslejer og store forskud, og derfor er impulsen til at satse ud fra rene kvalitetskriterier større.
Forlaget OLGA har plantet sig selv i den underskov, som efter vores mening ikke kan blive stor nok. Vi er et decideret con amore-forlag, som selv, med vekslende held, forsøger at varetage næsten alle funktioner fra ord til bog til marked, og på den måde adskiller vi os sikkert ikke fra andre små forlag. Men hvert eneste forlag drevet af passioneret læselyst vil lægge noget til den danske litterære mangfoldighed, og det glæder vi os vildt til også at gøre.
Olgas udgivelser
For at give en fornemmelse af, hvad vi står for, vil vi lige kort nævne og karakterisere vores første udgivelser:
Vi introducerer den nordirske krimiforfatter Adrian McKinty på dansk med to bøger i 2017: Det kolde våde land (april) og Sirenesang (november). Om den førstnævnte skrev Mogens Rude i sin store anmeldelse, trykt i alle provinsaviser:
” McKintys roman om den irske kriminalassistent Sean Duffy har potentiale til at blive en krimiklassiker. ”Det kolde våde land” er en noir-roman, der sitrer af nerve, begær, sort humor, frygt og desperation. En bog, der med rette fortjener stor opmærksomhed (…) McKinty er en dybt original og raffineret stemme, som vil være et pejlemærke for krimilitteraturen i de kommende år.”
Krimimessens Lida Wengel har udvalgt McKintys bog til ugens krimi og fortæller her om, hvorfor du bør læse bogen.
På det første års program har vi også tre skønlitterære forfattere, hvis bøger ikke tidligere er udkommet i Danmark. Den første er Claire Fuller med debutromanen, Vores endeløse dage, som fik den største engelske debutantpris, The Desmond Elliott Prize. Den handler om den otte-årige Peggy, som af sin krigsforskrækkede far bliver bortført til en hytte i en øde europæisk skov. Her bilder han hende ind, at resten af verden er gået under, og at de er de sidste overlevende. I de næste ti år lever de af det, skoven kan forsyne dem med, indtil farens tiltagende galskab og Peggys voksende længsler og erkendelse fører til et dramatisk opgør. ”En eventyrthriller for voksne” skrev en engelsk anmelder.
Krimimessens Thomas Behrmann har udvalgt “Vores endeløse dage” til Horsens biblioteks serie “Weekendlæsning” (og var meget begejstret for bogen:-))
I august udkommer Mrs. Bridge af Evan S. Connell. Bogen udkom første gang i 1959 og bliver i USA regnet for en af de klassiske romaner fra det 20. århundrede. Den foregår i 1930’ernes og 40’ernes USA, som vi ser gennem øjnene på Mrs. Bridge. Hun tilhører borgerskabet i Kansas City, har tre børn og en venlig og velmenende sagførerægtemand. Alligevel finder hun livet stadig mere forvirrende, og hun gribes af og til af en vag, urovækkende følelse af, at ikke alt er, som det skal være i hendes liv. I sit forord til den danske udgave skriver forfatteren Ida Jessen: ”En indsigtsfuld, stilistisk dristig og på én gang cool og varm roman.”
I 1969 udgav Connell så Mr. Bridge, hvori vi ser historien fra den anden side af ægteskabet. Bogen udkommer på dansk på OLGA i foråret 2018.
Ligeledes i foråret 2018 udkommer David Szalays roman: Alt det en mand er. Gennem ni historier om mænd i forskellige aldre og forskellige økonomiske og sociale omstændigheder forsøger David Szalay – som titlen siger – at indkredse ’alt det en mand er’. Og den dom, vi som læsere kan udlede, er deprimerende. De mænd, vi møder, er grundlæggende ensomme og driver lettere fortumlede gennem tilværelsen på jagt efter kærlighed og penge (eller variationer heraf). Alligevel oplever vi på ingen måde personerne som usympatiske, og det skyldes, at Szalay beskriver dem helt uden fordømmelse og med en grænseløs ærlighed omkring begærets uforudsigelighed i alle dets former. Og så skriver han som en drøm og kan fremtrylle ømhed i næsten alle situationer. Romanen var i 2016 shortlistet til den fornemste litterære pris i den engelsksprogede verden, The Man Booker Prize.
Vi håber, at denne korte karakteristik har givet jer en fornemmelse af OLGA, af hvad der driver os og af de bøger, som det sidste par års arbejde foreløbig er resulteret i. Har I kommentarer eller tips om gode bøger, der ikke er oversat til dansk, er I meget velkomne til at sende en mail til info@forlagetolga.dk eller kontakte os via www.forlagetolga.dk
Gode sommerhilsner / OLGA