Forlagene får ordet – Modtryk

Vi har bedt en række danske forlag om at fortælle lidt om sig selv og om, hvilke udgivelser vi kan glæde os til i den kommende tid.

Her er det Nanna Rørdam Knudsen fra forlaget Modtryk, der fortæller.

 

Modtryk startede i 1972 som et forlag med tilknytning til den århusianske, venstreorienterede studenterbevægelse. De første år udgav Modtryk kritiske rapporter om forholdene på arbejdspladserne samt teoretiske marxistiske værker. Op gennem 1970’erne kom andre områder til, og i 1981 begyndte Modtryk at udgive også krimier – lang tid før ordet krimibølge var opfundet.

Folk i og omkring Modtryk havde læst Sjöwall & Wahlöös banebrydende krimiserie og set, at krimien kunne bruges til at kritisere samfundsforhold. Også andre nordiske forfattere begyndte at interesse sig for krimigenren og brugte den til både underholdning og kritik, og det passede perfekt til Modtryk på det tidspunkt. Guillou skriver om sin egen inspiration fra Sjöwall & Wahlöö: “Det her var godt, realistisk og samfundsorienteret (sådan hed det dengang) litteratur. Men det var også en amerikansk form, der var tyvstjålet. Men det, der i amerikanske politiromaner ville have været højre, var her blevet venstre. Altså burde man kunne gøre det samme med spionromanerne, indså jeg, Og bestemte mig for at skrive det, der blev til Hamilton-serien”.

 

Op gennem årene har vi på Modtryk bevaret kærligheden til krimien, og selv om en samfundskritisk vinkel ikke mere er et krav, kan vi stadig godt lide krimier, der ud over at være stærkt underholdende også har hjerte og holdning. Leif GW Persson var en af de første vi udgav, i 1987 udkom første bind i Hamilton-serien, Håkan Nessers Van Veeteren-serie startede i 1994, Harry Hole-serien i 2000. Efter årtusindskiftet er forfattere som Arne Dahl, Stieg Larsson/David Lagercrantz, Jens Lapidus, Thomas Enger, Lene Kaaberbøl og mange flere kommet til.

Til efteråret glæder vi os på spændingsfronten rigtig meget til at udgive Arne Dahl, der er aktuel med fortsættelsen til SKYGGEZONE, David Lagercrantz’ Millennium-fortsættelse MANDEN DER SØGTE SIN SKYGGE, den nyeste hårrejsende skrækroman fra Mats Strandberg, der denne gang har skrevet demensgyseren HJEMMET, Kristina Ohlssons sjette bog om Fredrika Bergman, SYNDFLODER, og sidst men bestemt ikke mindst til Håkan Nessers EUGEN KALLMANS ØJNE, der er en historie om fortidens misgerninger i sand nessersk aftapning.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.