Bøger i feriekufferten – del 5

Gammel kuffert

Vi har spurgt en række forfattere, hvilke bøger de pakker i feriekufferten i år.

Fordelt på fem fredage hen over sommeren kan du her på Krimimessen.dk læse deres svar. Der er en god chance for at blive inspireret til sommerferielæsning. God fornøjelse.

 

Eva Maria FredensborgEva Maria Fredensborg – Aktuel med Det hvide mørke

Jeg får slet ikke læst nok i hverdagen, men jeg køber løbende bøger, og når vi nærmer os en ferie, er stakken som regel faretruende høj. I år er jeg nødt til at være særligt selektiv. Jeg har nemlig overtalt min mand til at tage på road trip gennem Sverige, hvor vi blandt andet skal til min fødeby, Härnösand, som ligger 450 kilometer nord for Stockholm, og det betyder væsentligt mindre tid til at ligge og læse i hængesofaen ved vores gamle, svenske vandmølle.

Øverst på læselisten står Morten Papes Planen, som jeg glemte i sommerhuset efter juleferien. Jeg nåede kun lige at komme i gang, og den tegner virkelig lovende, men det er en roman, som fortjener fuld opmærksomhed, så jeg har modstået fristelsen til at tage den i små hverdagsbider.

På krimifronten vil jeg gerne stifte bekendtskab med nogle nye forfattere. Jeg forstår godt, at mange læsere elsker serier, men personligt bliver jeg mere og mere fascineret af den næsten uendelige variation, der findes inden for genren, og derfor har jeg blandt andet planer om at læse Savner dig af Harlan Coben, som jeg endnu ikke har stiftet bekendtskab med.

Med i kufferten kommer også Erik Valeurs Logbog fra et livsforlis, som han var så venlig at forære mig et signeret eksemplar af på årets krimimesse, og Sara Blædels nyeste, Bedemandens datter, som jeg er ekstra nysgerrig på, fordi hun (ligesom jeg) har valgt at prøve kræfter med en anden genre end krimien.

Sidst, men ikke mindst, skal der være tid til en klassiker, og i år bliver det Tolstojs Krig og fred.

 

Lisbeth & Steen BilleLisbeth og Steen Bille – Forfatterne bag videnskabskrimierne med Thea Vind som hovedperson.

Vores ferie går rundt om Bodensøen på cykel. Vi skal nyde naturen og have vind i håret og sige “næh” og “åhh” og “ih, hvor er her pænt” rigtig mange gange. Vi har valgt en magelig version af en cykelferie, hvor hoteller er bestilt, bagagen bliver kørt af andre, og vi selv efter dagens distance kan nøjes med at nedsænke vore ømme bagdele i nogle bløde hynder, inden vi bestiller kølig hvidvin, småsnakker – og læser.

Steen har to bøger med i kufferten. De handler begge om DDR, der holdt op med at eksistere året efter murens fald i 1989. DDR havde et omfattende sikkerhedsapparat og et finmasket net af betalte stikkere, for magthaverne var vældig bange for sine egne borgere og hvad de kunne finde på.

Den ene bog er Jesper Bugge Kolds roman Land i datid, der handler om sikkerhedstjenesten Stasi’s agenter, og hvad der skete med dem, da den stat de tjente så nidkært pludselig forsvandt.

Den anden bog hænger nøje sammen med nummer et og er Michael Buschs dokumentariske beretning Knud og Vera. Den fortæller om den danskfødte digter Knud Wollenberger, der i årevis i DDR-tiden udspionerede sin egen kone. Hun var med i dissidentmiljøet, og derfor var Stasi mere end opsat på at få direkte og omfattende viden om hendes færden – og Knud var mere end parat til at forråde hende.

I Lisbeths kuffert ligger Den barmhjertige guillotine, der er skrevet af den franske krimiforfatterinde Fred Vargas. Kriminalinspektør Adamsberg har igen hovedrollen som distræt, intuitiv drømmer, hvis opklaring bevæger sig i spring og cirkler, mens sandheden ofte skjuler sit grusomme ansigt bag gamle myter og overtro. Forbrydelserne er dog nutidige, blodige og meget virkelige.

Udover gensynsglæden med Adamsberg og hans filtrede sind venter også fornøjelsen ved at være sammen med hans særprægede medarbejdere. Når Vargas slår sig løs, er der højt til loftet, og der er masser af plads til gode grin midt i al alvoren.

Den anden bog i Lisbeths kuffert hedder Sort morgen og er skrevet af Cilla & Rolf Börjlind. De har tidligere skrevet Springflod og Den tredje stemme, og så star de bag tv-serien om Martin Beck. Sort morgen fik vi foræret på forårets krimimesse i Horsens, hvor vi fik lov til at vælge en håndfuld bøger som tak for vores bidrag til OnsdagsAvisens Krimi Bingo Banko. Steen var bankovært, Lisbeth var præmiepige, og vi havde det som sædvanlig virkelig morsomt. Masser af præmier, sjove spørgsmål og kloge krimilæsere. Dejligt at have et minde, der lover gys og spænding.

 

JulieHastrupJulie Hastrup – forfatteren bag bøgerne om drabsefterforsker Rebekka Holm

Jeg har netop afleveret mit manus til min kommende Rebekka-Holm krimi, og nu skal jeg holde nogle ugers velfortjent ferie med familien og ferie for mig er blandt andet at læse en hel masse bøger – allerhelst nervepirrende krimier med et velturneret plot.

De kommende uger vil jeg kaste mig over to for mig helt ukendte krimiforfattere – Nele Neuhaus med Snehvide skal dø og Julia Heaberlin med Kvinden i graven. Begge bøger fletter fortidens synder sammen med nutiden, og skulle være en cocktail af seriemordere og kloge kvinder – det er lige mig.

Jeg ser også frem til at læse Uglen af Samuel Bjørk. Jeg har læst forgængeren Der hænger en engel alene i skoven og den var spændende. Jeg har også pakket kriminovellesamlingen – Over grænsen i kufferten, og jeg glæder mig til at læse, hvad flere af mine danske kollegaer har fundet på. Der skal dog også være plads til en ikke-krimi, så med på ferien kommer også Merete Pryds Helles nyeste anmelderoste slægtskrønike – Folkets skønhed.  Mixet mellem at følge en familie gennem generationer og samtidig få et lands historie fortalt over årtier, holder jeg meget af.

 

toprnbjerg1-238x274Jeanette Øbro og Ole Tornbjerg – forfatterne til krimierne med profileringseksperten Katrine Wraa.

Der går et par uger før vi holder ferie fra redigeringen af Pigen og Vogteren, pakker vores kufferter og tager ud i sommerlandet. Men selvfølgelig skal der gode bøger med i sommerhuset.

Ole regner med at tage følgende bøger med:
Hundene i Riga og Den hvide løvinde af Henning Mankell, fordi jeg er gået i gang med at læse Mankells fremragende serie om Kurt Wallander fra starten.
Den fremmede af Albert Camus, fordi det er næste bog, vi læser i den læseklub, jeg er med i.
Alt må vige for natten af Delphine de Vigan, fordi Jeanette har læst den og anbefalet den varmt.

Jeanette tager altid en god blanding af skønlitteratur og faglitteratur med på ferie. I år er det novellesamlingen Mellem træerne af islandske Gyrðir Elíasson, som modtog Nordisk Råds Litteraturpris i 2011, og som en god veninde har anbefalet. Orgasmeland – da den seksuelle revolution kom til Danmark af Lea Korsgaard har længe stået på min liste og Emosjonsfokusert terapi af norske Jan Reidar Stiegler skal jeg have læst i forbindelse med min uddannelse som psykoterapeut. En uddannelse som i øvrigt har haft stor betydning for arbejdet med Pigen og Vogteren, som udkommer 21. oktober.

 

Dette var det sidste indlæg i serien “Bøger til feriekufferten”. Vi håber du er blevet inspireret til lidt god ferielæsning.

En stor tak til de mange forfattere, som har delt deres feriebøger med os:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.